I tell you why I feel easier managing household alone in Holland than in Indonesia…

“Do you feel so heavy managing house alone here?”

“Are you sure you managing alone there?”

Those are typical questions I get recently after I’m moving in Holland. Holland and Indonesia have two different situations on how managing the house.

In Indonesia, it is normal for people to have maid to help cleaning the house.

In here, in Holland, it is normal to do household chores alone without maid.

When I was in Indonesia, I got helped from a maid who came at 10am until 2pm only for cleaning the floor and ironing the clothes, the rest I did myself, and I had a driver. People in Holland think that is a luxury… Yes it is but at the end of the day, I always feel so tired… I mean.. physically so tired.

Since 2 months in Holland, I do everything by myself from cooking, ironing, cleaning, everything… from morning until my husband is coming back home (Thank God he is soooo helpful). Plus… our house is 2 storey house with 33 stairs in total !! I don’t feel so tired like I was in Indonesia. Physically I still have energy at the end of the day and I feel healthier ! Amazingggggg !!

If I had 2 storey building house in Indonesia and I had to do household chores by myself.. I would be so exhausted ! Arghhh… I won’t be cheerful like today.

I keep wondering why… Why that I can do household chores alone but I don’t feel so tired like in Indonesia…

I had discussion with my husband about this.

We come up in conclusion, a big one, that weather really plays a major role in this situation.

Average temperatures in Indonesia is 34C until 37C… everyday ! Also don’t forget about the humidity… Air con doesn’t help much.

This condition effects the dust at home and the sweat in my armpit ! Simple but I have to clean my house even 2x a day… The next morning the dust will be thicker again… The smell, the humidity, the air, the sunshine (no…it’s not sunshine, it’s sun-fire! Too hot !) make me so hard and so lazy to move my body…even just to go 100 metres to the nearest supermarket… Really.. I need more than super motivation sentences.

Having a maid doesn’t really help the laziness… indeed the house is clean.

In Holland, the air is dry, the temperature isn’t so high, now is about 8C – 12C… Basically the dust isn’t as much as in Indonesia. The air smell so fresh… like in the fridge ! I mean it. I feel fresher and healthier.. I feel that my body is lighter. This, this, this special condition that’s so different than my home country, gives a mood booster everyday ! Even the tea and the coffee taste more tasty and special… off course because it’s colder here than in tropical country !

Other than that…

Although I have maid in Indonesia, in Holland… I get helped as well ! Thanks to technology ! I can drink from the tab and I have a dishwasher !!

2 small things that really save my time and energy !! Wonderful !!

I don’t have to be afraid of bacteria that will stay in my son’s plates, glasses etc.

I don’t have to cook water everyday.

I don’t have to buy a galon drinking water like in Indonesia.

I don’t have to wash all the plates, bowls, pan, etc !

It saves my mood !! After cooking, I just put everything in the dishwasher. Perfect !!

So, for all question about “How you feel managing house by yourself in Holland?”

I answer “Happily managable!”

Regards from Zwolle – The Netherlands,

Sekar Steenwelle-Nareswari.

Advertisements

19 thoughts on “I tell you why I feel easier managing household alone in Holland than in Indonesia…

    • Sekar Nareswari says:

      Hahaha !! Sesudah Daniel lahir, aku kan udah gak kerja lagi mas… Beneran capek banget ngurus bayi dan ngurus rumah.. mungkin kaget juga ya, dari ngurus kantor terus ngurus rumah dan anak bayi…hehe. Mungkin kalau anak-anak sudah sekolah akan beda rasanya.. Mas ! Thank you sudah baca tulisanku ya… It means a lot for me. 🙂

      Like

  1. erry says:

    Neng Sekar, apa kabar?

    Yang jelas kalo di Indonesia debunya lebih banyak. Jadi, kalo ga sering beres2 yang ada bersin2 kita. Kalo di Londo sono debunya ga banyak, jadi ga dibersihin tiap hari pun ga masalah. Teknologi juga mmg membantu, tp di Indonesia juga udah mulai banyak beredar kok mesin cuci otomatis, dishwasher cuma mmg yg bisa beli hanya orang2 tertentu banyak, bukan cuma masalah belinya mahal tp kapasitas listrik di rumah juga tidak memungkinkan scr di sini wattage dijatah.

    Like

  2. Sekar Nareswari says:

    Kalau di Indonesia masih ada issue energi listrik yang kurang stabil, kalau pakai dishwasher mahallll… lagipula tetep energi terkuras karena hawanya sumukkk, panas.. gak enak di badan seperti kata Mbandah… Hahaha, siniii pindah sini Yash… 🙂 Iya Arin, penak dolanan karo Daniel tho… kalau di Semarang, aku mung sibuk ngurus rumah ra bar-bar.. hehe…

    Like

  3. Inin says:

    Sekaaarr, thanks tulisanmu memberi inspirasii… ^^ aku tau yang kurang apa dariku…. sejak punya 2 buntut, hmmmm sering senewen level dewaaa, aku ngga pake maid maupun babysitter tuk anak2, all by my self deh pokoknya.. (tentu saja, dengan bantuan suamiku tersayang…hehehe, so sistem bagi tugaslah)… tapi…ada tapinya, kita berdua seriiiing senewen sendiri… sering merasa kecape’an, lelah n ngga bugar badannya… hhmm, si kecil yang sekarang baru asik2nya beraktivitas, butuh perhatian fulll, padahal kerjaan rumah masiih adaaaa aja…

    abis kubaca tulisanmu, hehehe, beneer juga ya waktu tuk rumah ngga ada abisnya, apalagi kalo aku tegang, mikirrnya, lha ntar cucian gimana, ntar setrikaan gimana, ntar masak apa, ntar lantainya kotor dsb… hehehe… abis energi abis pula waktu tuk anak2, n seneweeen pastinya,….

    ini artinya, aku harus lebih menikmati semuaaaa yang ada yaa, n lebih rileks so semuanya bisa terkendali, krn dasarnya jadi seorang Ibu itu menyenangkan…. hehehe…

    big hug tuk Daniel yaaa, imuuut…

    Like

    • Sekar Nareswari says:

      Thank youuuu for the comment.. iya.. senewen terusss rasanya kalau mikir pekerjaan rumah.. mana pasti gak beres-beres pula… di akhir hari udah drop emosi kita… hehehe… untungnya kita punya suami yang tangguh ya yang mampu menghadapi kita hehehe… Big Hug for you and warm regards to your family ! It’s not easy, it takes a courage to be enjoy… but it is possible… Xx.

      Like

  4. Guntur Bayu says:

    moco tulisanmu rasane meh ngekek tenan…. berarti bojoku sangar yah, ngurus omah dewe dengan kondisi kampung halaman yg seperti ini tanpa ada bantuan teknologi tinggi

    Like

    • Sekar Nareswari says:

      kalau ngurus rumah sendiri bisa mas, bisa… banyak temanku jg begitu… hehe.. sesuai judulku.. kenapa kalau di belanda, aku kroso luwih enteng ngurus dewe… tp bojomu cen hebat ! yen ra hebat ora mbok pilih mas. yo raaaa ! 😀

      Like

  5. putrimeneng says:

    Bulan ini mulai off dr kantor dan sementara entah sampai kapan ngurus kika dan rumah tapi pake pembantu yang datengnya siang aja, dana bener kata mbak sekar masih aja ngap ngap ples cuapek tiap sore tiba, bawaannya kalo wiken pengen pijet mulu :)). Eemmm itu dishwasher nya lempar sini satu mbak

    Like

  6. putrimeneng says:

    Bulan ini daku mulai off kerja di kantor mbak dan ngurus kika+rumah, meskipun pake jasa pembantu yang datang pagi sampai siang tetep saja cuapke kakaaak :)) tiap wiken bawaannya pengen pijet mulu haha, emmm itu dishwashernya lemparin ke solo satu mbak haha (komenku y tadi ilang :(( )

    Like

    • Sekar Nareswari says:

      hawane kemrenyesss koyo krupuk digoreng ya mbak… yen sore trus mlempem tho… hehehe wahhh ndak isa pake dishwasher kalau di indonesia, listriknya gak stabil disono, malah marai njeglek sak omah… akeh bgt kok mbak dayane… (serius men jawabanku)

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s